Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že v této citlivé oblasti je to, jak se rádo používá, v prevenci - v tomto případě výchově.

Přesně tak, jak píše paní Ludmila. Není to "to",'ale jde o člověka. A tak by to mládí měli chápat, aby k početí dítěte přistupovali odpovědně. A ne tak, že pilulka to "spraví".

0 0
možnosti
Foto

R^Sama jich mám pět a na potrat bych nikdy nešla, ani ne tak kvůli víře, nebo strachu z avizovaného božího trestu (záleží také na tom, v KOHO vlastně člověk věří), spíš pro mě každé dítě bylo od začátku bytostí, kterou je potřeba chránit. Život je skutečný zázrak. Ale jak píšeš - mateřství a mateřská láska se nedá nařídit. Zákaz a kriminalizace tenhle problém nevyřeší. Ten je ve špatné informovanosti a celoplošném zlehčování celé téhle citlivé věci. Degradace vznikající lidské bytosti na pouhé "to", čeho se lze snadno zbavit. Vždycky mě zarazí, jak snadno a prakticky okamžitě se zastánci potratů začnou ohánět právem na rozhodování s vlastním tělem. Je to paradox. Myslím, že většina těch aktivistek vůbec neví, o čem vlastně mluví. Také si myslím, že naprostá většina z nich by sama interrupci nepodstoupila, je to hlavně o protestu a ten k mládí patří, to je v pořádku. Zamyslet by se měli hlavně manipulátoři, a to z obou stran.

1 0
možnosti
JH
Foto

Čekal jsem, že dostanete větší sodu. Něco zakázat je opravdu to nejjednodušší řešení. Pěkně od stolu říct, to se nedělá, fůůůůj. Ono se to jako zakáže a přestane to existovat? Kde tu funguje nějaká výchova k zodpovědnosti? Na každé krabičce od cigaret je varování, kde jsou varování proti nechráněnému sexu? V televizi se také hrdinky s nechtěným dítětem moc nevyskytují. A když už se to stane a žena je donucena počít potomka, jak se k ní zachová společnost - je to mrcha, co odloží dítě. Interrupce je potom řešení, o kterém se nikdo nedoví !!! Zakažte si potraty a přibudou ženy, které nebudou schopné mít další dítě nebo dokonce zemřou za asistence šarlatánů. Zakazujte, zavírejte do vězení těhotné a potom běžte do kostela ohlásit další zachráněný život. Zákaz je jednoduchý, zato účinná prevence, nebo pomoc při donošení dítěte není jednoduchá, ale dává větší "křesťanský" smysl. Zkuste dát na misku vah rozhodující ano/ne o životě člověka něco smysluplnějšího než nějaký zákaz !!!

0 0
možnosti
BK

Pane Jaroslave,jako žena i matka dvou dětí jsem psala níže jaké jsou alternativy - dnes jsou i babyboxy a zdarma psychologická pomoc,ubytování,stravování a bezpečný porod pro matky,které své díte nechtějí,stejně tak je tomu i v Polsku ,.takže "šarlatány" už nejsou potřeba...také pan - Jiří Svoboda to popsal velmi pěkně.

0 0
možnosti
JS

Promiňte, ale Vy se odvoláváte na Krista a obhajujete umělé potraty. Drtivé většině všech interrupcí předchází nikoli znásilnění, nikoli zdravotní problémy, ale nezodpovědné sexuální chování, a to může každý z nás poměrně snadno ovlivnit. Dovedete si představit, jak Kristus posílá nějakou ženu na potrat?

Také říkáte, cituji: "Myslím si, že než zakazovat, je lépe učit lásce, lásce k životu, k člověčenství. Dodávat odvahu. Naslouchat." Jak se slučuje rozdrcení a vytržení lidského plodu z ženina těla s láskou k životu a k člověčenství? Vyzýváte k odvaze. Já se domnívám, že odvážné je mít dítě a nikoli jít na potrat. Mnohé ženy prostě považují interrupci za méně komplikované "řešení", než mít dítě. Je v tom velká dávka pohodlnosti. V převážné většině případů je totiž interrupce používána právě jako forma antikoncepce.

Každý den je ve světě provedeno sto dvacet tisíc potratů. U nás "jen" kolem šedesáti denně. V Evropě, kde nejsou války ani nějaké opravdu těžké sociální krize, a zdravotní péče je tu nejlepší na světě, je každý den provedeno tři a půl tisíce potratů, to znamená více než dvě interrupce každou vteřinu. Zní to děsivě, ale pokud bychom interrupci považovali za úmrtí člověka, pak je interrupce hlavní příčinou úmrtí v Evropě. A tohle rozhodně nemá s láskou, s odvahou ani s uměním naslouchat nic společného. To je děsivá skutečnost.

Na jedné straně pořád slyšíme, jak Evropa vymírá a proto údajně potřebujeme imigranty, na druhé straně zabíjíme své vlastní děti. Bible velice názorně hovoří o tom, co se stane s národy, které obětují své vlastní děti. Není to hezké čtení.

2 0
možnosti
Foto

Možná bych měla ještě zminit můj názor k danému tématu - "postoj církví k interupcím". Článek se, zdá se, vztahuje k církvi katolické, ale neexistuje jen ona... Ale držme se církví křesťanských. Už i církve tzv reformované mají k mnohým podobným záležitostem, jako jsou interupce, postoj liberálnější, méně dogmatický než církev katolická... Například ke kněžskému celibátu. A přitom se v Bibli, ve Starém i v Novém zákoně, o celibátu kněží nikde nepíše. Nevím. Církve by se do věci lidských a občanských, podle mne, plést neměly. Jejich poslání je jiné, duchovní. Rv

0 0
možnosti
BK

Jsem matkou dvou dětí- potrat = zabiti bezbranného dítěte od početí - neakceptují - výjimkou je ohrožení na životě-....za vraždu dítěte zodpovídá - matka,gynekolog a partner ženy. Pokud je žena znásilněna sou poradny,rodina,kojenecký ústav a čekájicí rodiny na adopcí,kteří děti nemůžou.

Viz: Poradna (nejen) pro ženy v tísni / tel.: 800 108 000 / poradna@linkapomoci.cz

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím s Vámi...:-/ Jen tak někdy mě napadá, o kolik by bylo v ČR méně občanů - kdyby se podobným způsobem, jako dnes, přistupovalo k interupcím i v minulosti. Statisticky lze dokázat, že většina našich občanů starších 50 let přišla na svět neplánovaně, příroda to tak zařídila, nebylo antikoncepce. :-( A i když někdy s obavami - (strach existenční), ženy to většinou zvládly, a dobře vychovaly 4 - i více dětí. ( Děkuji za to našim maminkám, babičkám, prababičkám atd...) Mám také obavu, že si některé ženy (Polky) si "znásilnění" nafabulují, aby s interupcí uspěly.

A u nás? Stává se také, že některé ženy, které o interupci někdy přemýšlely, po narození krásného zdravého dítěte pak děkovaly Bohu, že si to nakonec s interupcí rozmyslely a dítě donosily. Mladá žena, která čeká první dítě, si někdy opravdu nedovede představit, jaké to je, když se stane matkou. Někdy to s ní udělá divy V a už nikdy by k interupci nepřistoupila. (Tedy pokud by byla zdravá - a měla snesitelné podmínky k výchově dětí).

1 0
možnosti
Foto

Prostředky proti početí jsou tady už několik tisíc let akorát se méně používaly. Všichni jsme si byli rovni, takže jestli to byl Pepa nebo Karel, bylo to jedno. Pokud jde o interrupce, nemyslím si, že se každá žena dostala před komisi, vždyď se všechno dalo zařídit nějakou tou podpultovkou.

Zákonem se hledá cesta jak vše zjednodušit, Ale co ty polské holky, které byly opravdu znásilněné? Co je čeká? Chlapeček si to v nejhorším případě odsedí a potom hurá svoboda. Ženu čeká: trauma ze znásilnění (například v davu někde na náměstí v Německu), výslech na policii (kde dostane třeba poučení jak se měla chovat) , případně identifikace pachatele, gynekologické vyšetření, soud (synáček bude z bohate rodiny a právníci to celé otočí a hodí na holku) a teď, podle zákona, ji bude čekat: opakované gynekologické vyšetření (co kdyby chtěla potratit někde bokem?), ztráta práce, pomluvy od sousedů (privátní televize si s nimi udělají rozhovor do zpráv, že?) a nakonec budou čekat, že se po porodu bude radovat z dítěte a nechá si ho. Všechno dobře dopadne a nakonec si i toho zlobivého chlapce vezme.

0 0
možnosti
PL

P36e81t38r 34L97a36n86g63e57r

13. 10. 2016 15:43

Od polské katolické církve celkem očekávatelný postoj. Nemůžete jej srovnávat s demokratickým myšlením v ČR.

Jinak karma za logické a srozumitelné argumenty.

0 0
možnosti
JH

No, ale je to pořád jedna církev, a tyto tendence jsou i u nás.

Děkuji za karmu :-)

0 0
možnosti
Foto

Měla jsem štěstí na střechu nad hlavou, nebyla jsem znásilněná, děti jsem si přála, muž také a měli jsme už i věk a byli zdraví.

Zdroj: http://jarmilakamenacova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=557491R^Tím je vysvětleno dost... navíc proti právu na život jednoho tu vstupuje do protiváhy i život těch, které byly (s následkem početí) znásilněny ... zákonem by se nutně dostaly do situace ,,vnuceného života" samotným státem...o nějaké demokracii by pak v Polsku musely mlčet.

V:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 1119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 414x
mám ráda staré stromy, jabloně, višně, ptačí klábosení,

mám ráda květiny, čerstvé i uschlé, stolistou růži, ladoňky, třezalku, mateřídoušku, louku plnou bodláků a rdesna,

všechny čtyři období, proměny,

mám ráda les a potoky v něm...

Ale také jsem vystudovala teologii, baví mě kromě výtvarničení, fotografování a zahradničení, filosofie, psychologie, religionistika...

 

https://www.sdb.cz/podporte-nas/#financne