Baťa jako inspirace

30. 11. 2016 18:41:00
Když jsme navštívili Zlín, koupila jsem si v Baťově institutu knihu právě o Tomášovi Baťovi. Můj praděda totiž u něj pracoval.

A sice jako modelář obuvi. Oddělení modelárny spadalo přímo pod šéfa firmy, který vzory bot testoval osobně, dokonce se traduje se, že i dámské lodičky v pánské velikosti - č. 11.

Ještě když byl dědeček v důchodu, měřil nám, pravnoučatům, nohy - délku, šířku, klenbu a tyto údaje zanášel do archů a rýsoval a kreslil. Byla jsem moc malá na to, abych to dokázala ocenit. Je mi to líto.

Děda do mých vzpomínek vstupuje dost často, hlavně v obrazech posledních dnů jeho života na LDN. Hrdý muž byl pokořen. Ale i tento jeho nešťastný konec mě pobízí dozvědět se o dědečkovi a jeho životě více. Takže i o jeho chlebodárci - Tomáši Baťovi.

Baťa byl člověk velkého formátu, akční muž se širokým záběrem aktivit, který chtěl být prospěšný společnosti. Mimo obuvnictví podnikal i v dalších, příbuzných, oborech, zakládal další firmy - třeba na výrobu pasty na obuv. Byl politikem a starostou Zlína a postaral se s architektem Františkem Gahurou o jeho urbanistický rozvoj. Nechal postavit kino a sakrální objekty. Babička vzpomíná na moderní školu s bazénem. To mi připomnělo tzv. Baťův kanál pro lodní dopravu. Atd. "Jeho plán z r. 1923 byl vybudovat ze Zlína za 10 let moderní zahradní vzdušné a slunné město s novými ulicemi, se školami, nemocnicí a s 50 000 obyvateli, kteří budou vyrábět 100 tisíc párů obuvi denně."

Člověk se holt v zahradě cítí jako v ráji... I zahrádky kolem tzv. Baťových domků měly plnit pouze okrasnou, rekreační funkci, kdepak nějaké pěstování zeleniny nebo naše národní specialitka - slepence přístřešků atd.

Manželky zaměstnanců měly dbát na vytváření domácí pohody. K tomu patří i hezká a upravená a starostlivá žena, která nepřiběhne uštvaná z práce s taškami nákupu. Manželky tedy do zaměstnání nechodily. Za tyto výhody vyžadoval Baťa od svých spolupracovníků osobní iniciativu. Dobrý pracovník měl možnost vypracovat se na vedoucí pozice. Našla jsem ve starých Baťových novinách tabulku s týdenním vyhodnocením těch nejlepších z jednotlivých oddělení. Sice je to je trochu podle mě dětinské, ale zřejmě to fungovalo. Návrháři byli odměňováni podle úspěšnosti a počtu přijatých návrhů. Praděda se v jednom měsíci objevil dvakrát... :-)

Zaměstnanci měli i v soukromí přísný zákaz oddávat se kuřácké vášni či alkoholovému opojení. Dokonce byl za tímto účelem ustanoven kontrolní výbor s pravomocemi vstoupit do soukromé sféry. To je poněkud rozporuplné. Kritikem této praxe byl na stránkách tehdejších Lidových novin Karel Čapek. Baťa mu argumentoval tím, že je to v zájmu rodin zaměstnanců, aby otec výdělek nepropil. Výjimkou byly oslavy 1. máje, to se narazily sudy s pivem. Zajímavé je, že v této tradici zákazů a kontrol pokračoval i předseda slušovického JZD F. Čuba.

Babička vzpomíná ještě na další Baťovy sociální aktivity: V době nástupu nové čs měny, umožnil zaměstnancům nakupovat potraviny (z Baťova velkostatku) a spotřební zboží (velkoodběratel) za režijní ceny, tedy bez zisku. Firma také poskytovala zaměstnancům kvalitní vzdělání, nabízela levné podnikové stravování, starala se o kulturní víkendové vyžití.

***

Tak to je jen pár řádků k fenoménu Tomáš Baťa. Bylo by, myslím, fajn, kdyby u nás tato podnikatelsko-sociální tradice pokračovala. Ač sama nepodnikám, stal se TB svou podnikavostí inspirací pro můj osobní život.

Ještě stojí za zmínku okolnosti jeho smrti. Letadlo, ve kterém letěl, se zřítilo do jeho továrny v Otrokovicích. Naštěstí se zaměstnancům nic nestalo. Tomáš Baťa * 1876 však v troskách letadla roku 1932 našel smrt.

***

Autor: Jarmila Horáková | středa 30.11.2016 18:41 | karma článku: 17.79 | přečteno: 261x

Další články blogera

Jarmila Horáková

jak kvete červen

Po dlouhé době zase přicházím mezi vás. Chci se podělit o krásné okamžiky měsíce června tak, jak se mi je podařilo nebo nepodařilo vyfotit.

15.6.2023 v 15:07 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 212 | Diskuse

Jarmila Horáková

purpurový plášť archanděla Michaela

Jako purpurový plášť archanděla rozstříhaný na kousky, tak vypadají koniklece vykukující zpoza staré trávy....

24.3.2023 v 14:19 | Karma článku: 12.10 | Přečteno: 221 | Diskuse

Jarmila Horáková

Tati, prosím, nevol Babiše

Toto je můj dopis tátovi, který je spíše modlitbou obecnou. Nebo vlastně i hodně konkrétní.Asi proto mi můj otec odpověděl, ať ho považuji za mrtvého a přerušil poslední trosky kontaktu. Někoho mi to připomíná. Že by A. B.?

9.1.2023 v 14:28 | Karma článku: 17.14 | Přečteno: 963 | Diskuse

Jarmila Horáková

padesátka z jiného světa

Před týdnem jsem oslavila narozeniny. Ač padesáté, cítím se celkem mladě. Ale o to nejde. Uvědomila jsem si, kam patřím a kam ne. Kdo mě má rád takovou jaká jsem a kdo má ...

13.7.2022 v 13:50 | Karma článku: 14.13 | Přečteno: 605 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 10.21 | Přečteno: 92 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 123 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.17 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 351 |
Počet článků 1119 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 414

mám ráda staré stromy, jabloně, višně, ptačí klábosení,

mám ráda květiny, čerstvé i uschlé, stolistou růži, ladoňky, třezalku, mateřídoušku, louku plnou bodláků a rdesna,

všechny čtyři období, proměny,

mám ráda les a potoky v něm...

Ale také jsem vystudovala teologii, baví mě kromě výtvarničení, fotografování a zahradničení, filosofie, psychologie, religionistika...

 

https://www.sdb.cz/podporte-nas/#financne

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...